GŁÓG PRZEDŁUŻA ŻYCIE

GŁÓG PRZEDŁUŻA ŻYCIE

Głóg już od dawien dawna był stosowana do wzmocnienia serca ale i do wzmocnienia układu immunologicznego, odpornościowego organizmu człowieka. Jego biało – różowe kwiatki wydzielają piękne aromaty. Poczuć je można spoczywając pod drzewem głogu. Kwiatostan głogu jest cennym surowcem leczniczym. Jakie właściwości zdrowotne zawiera głóg. Przeczytaj.

Głóg jest bogaty w swoje właściwości prozdrowotne. Zawiera fitosterole, aminy, fenolokwasy, witaminę C, witaminy z grupy B, pektyny, garbniki, sole mineralne co czyni głóg jedną z najbardziej wartościowych roślin leczniczych.

Kwiaty głogu zawierają związki flawonoidowe działające rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, macicy, jelit, dróg moczowych. Głóg przyczynia się do zwiększenia dopływu utlenionej krwi do mięśnia sercowego co jest szalenie cenne w przypadku naczyń wieńcowych i jest nie bez znaczenia w przypadku odczuwania duszności i bólu. Głóg wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Serce wydajniej pracuje. 

Uwaga – kwiatostan głogu wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne mózgu.

Głóg przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego, tri glicerydów, frakcji LDL cholesterolu. Korzystnie wpływa na profil lipidowy, bo podnosi poziom cholesterolu HDL.

Głóg ma właściwości immunostymulujące, wspomagające układ odpornościowy człowieka. Bardzo przydatne właściwości w czasie stężonego działania wirusów i bakterii. Ma również właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Odmładza a to za sprawą przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed procesami starzenia.

Głóg jest doskonałym remedium przy biegunkach, bezsenności i niestrawności.

Jak stosować głóg?

W medycynie ludowej napar z kwiatów i intrakt (nalewka) używane były w uleczaniu chorób związanych z układem krążenia, chorób skórnych, związanych z układem pokarmowym i moczowym, chorób metabolicznych. Głóg przyczynia się do poprawy trawienia, działa rozkurczowo. Wzbogaca ciało człowieka o prowitaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B, P. Zawarte w głogu fenole i flawonoidy hamują stany zapalne i zmniejszają objawy alergii.  

Z kwiatów głogu można sporządzić:

  • Napar. Sposób: 1 łyżkę kwiatów zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 20-30 minut, przecedź – opcjonalnie. Możesz dosłodzić naturalnym miodem. Wypij na dwa razy w ciągu dnia. Zalecane jest przyjmowania głogu regularnie przez okres minimum 3 miesięcy.

  •  Intrakt, nalewka. Sposób: 100 g świeżych kwiatów zalej ok. 500 g alkoholu ok. 40 %. Odstaw w ciemne miejse na minimum 2 tygodnie. Przecedź. Możesz przyjmować na miodzie lub na gorącej wodzie, by alkohol wyparował. Zażywaj 1-2 razy dziennie po 1 łyżce (ok. 15 ml). Stosuj minimum przez okres 3 miesięcy. Na pełną kurację potrzebujesz około 1400 ml intraktu.  

Źródło: H. Różański

Dodaj komentarz