ZUPA SEXLEROWA

ZUPA SEXLEROWA

Okrągłe białe korzeniowe warzywo z zieloną nacią to seler. Od dawien dawna ceniony jest za swoje właściwości pro zdrowotne, odmładzające, witalne. Korzystnie wpływa również na potencję i dlatego szczególnie polecany jest mężczyźnie. Spożywać go można na surowo jako składnik sałatek, soków lub na ciepło jako składnik zup. Oto przepis na sexlerową zupę. Poznaj go!

zupa sexlerowa

SKŁADNIKI:

  • 1 duży seler bez naci;
  • 1 mała marchew;
  • 3 ziemniaki średniej wielkości;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 liście laurowe;
  • 2 ziarenka ziela angielskiego;
  • 1 czubata łyżka masła klarowanego;
  • pół łyżeczki soli gruboziarnistej;
  • 2 łużki sosju sojowego;
  • mała garść świeżej kolendry;
  • mała garść zielonej świeżej natki pietruszki

WYKONANIE:

  • Seler i ziemniaki obierz ze skóry, umyj, pokrój w kostkę;
  • Marchew obierz, pokrój wzdłuż po skosie na grube kawałki;
  • Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj uprzednio przygotowane warzywa, listki laurowa, ziele angielskie, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut pod przykryciem;
  •  Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzaną patelnie (najlepiej ceramiczną) wraz z roztopionym masłem klarowanym – przysmaż aż stanie się chrupki;
  •  Gdy warzywa w garnku staną się miękkie, wyjmij listki laurowe i ziele angielskie, dodaj 3/4 uprażonego czosnku wraz z tłuszczem, dodaj sos sojowy, sól, zielone warzywa i zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
  • Podawaj zupę udekorowaną pozostałym uprażonym czosnkiem i zieleniną.
  • Dobrego apetytu 🙂  

Dodaj komentarz