ZUPA POMISEDEROWA

ZUPA POMISEDEROWA

SKŁADNIKI:

  • 2 duże marchewki;
  • 1 duża pietruszka;
  • 1 duża cebula;
  • 2 duże ząbki czosnku;
  • oregano do smaku (przyprawa);
  • sos sojowy ciemny do smaku;
  • sól gruboziarnista do smaku;
  • woda ok. 1,5 l;
  • 2 łyżki masła klarowanego;
  • 500 g pasty pomidorowej;
  • natka pietruszki. 

WYKONANIE:

  • warzywa obierz ze skóry, odetnij końcówki, opłucz i rozdrobnij krojąc je po skosie;
  • rozgrzej garnek, włóż masło, rozpuść, dodaj skrojoną cebulę, podsmaż;
  • dodaj skrojony czosnek, podsmaż;
  • dodaj pozostałe warzywa, podsmaż aż do podrumienienia;
  • wlej zimną wodę;
  • dodać oregano;
  • zagotuj i gotuj ok. 20 minut;
  • dodaj pastę pomidorową, pogotuj jeszcze 15 minut  i dopraw do smaku sosem sojowym i przyprawami;
  • podawaj z natką pietruszki. 

BON APPETIT

Dodaj komentarz