ENZYMY – TO DZIĘKI NIM ŻYJESZ!

ENZYMY – TO DZIĘKI NIM ŻYJESZ!

Kiełkujące nasiona posiadają wyjątkowo oczyszczające właściwości, posiadają właściwości lecznicze i biostymulujące. To najlepszy naturalny suplement, prawdziwa skarbnica wszystkiego. To budzące się życie. Kiełki są cennym źródłem mikroelementów, soli mineralnych, witamin. Są bogate w białka i kwasy tłuszczowe omega-3, a także w błonnik. Poprawiają przemianę materii, uzupełniają niedobory witamin i składników mineralnych, oczyszczają organizm, wzmacniają system odporność, zwiększają zdolność do pracy i uleczają wiele chorób. 

Kiełki mają w sobie wszystko, co troskliwie przewidziała przyroda dla rozwoju nowego życia i przetrwania w agresywnym środowisku. 

ENZYMY - TO DZIĘKI NIM ŻYJESZ!

Ciało potrzebuje porządku, czystości zarówno tej wewnętrznej jak i zewnętrznej. Potrzebuje przede wszystkim energetycznego pokarmu, naturalnych enzymów, witamin i minerałów. A to wszystko znajduje się w tym co natura dała – w kiełkach, które można wykonać samodzielnie.  

Jak? Poniżej znajdziesz przepis na kiełki. Bardzo prosty i nie wymagający żadnych dodatkowych nakładów finansowych.  

Trzeba pamiętać, że kiełkujące nasiona posiadają wyjątkowo oczyszczające właściwości, naprawiają i biostymulują. To prawdziwa skarbnica wszystkiego. To budzące się życie. Kiełki są cennym źródłem mikroelementów, soli mineralnych, witamin. Są bogate w białka i kwasy tłuszczowe omega-3, a także w błonnik. Poprawiają przemianę materii, uzupełniają niedobory witamin i składników mineralnych, oczyszczają organizm, wzmacniają system odpornościowy, zwiększają zdolność do pracy i leczą wiele wyzwań zdrowotnych. 

Wielką zaletą kiełków jest fakt, iż są one bardzo bogatym źródłem enzymów

Kiełki są doskonałym zrównoważonym, lekko przyswajalnym źródłem cennych wartości odżywczych z pożywienia. Jest to żywność i jednocześnie skuteczne lekarstwo. Aż się prosi, byś włączył je do swojej diety. 

Zrobione samodzielnie kiełki są gwarantem ich świeżości. Masz pewność, że są bez pleśni i grzybów.

PRZEPIS NA KIEŁKI

Kup ziarna, nasiona (fasolka mung, rzeżucha, rzodkiewka, gorczyca, proso, kozieradka, lucerna, gryka, jęczmień, owies, żyto, ryż, soczewica, groch, brokuł, dynia, słonecznik, czerwona kapusta lub burak ćwikłowy itp.). Użyj swojej weny twórczej, sprawdź na co masz ochotę i do dzieła.

Przepłucz kilkakrotnie wybrane nasiona / ziarna chłodną wodą. Włóż do szklanego słoika – najlepiej litrowego. Zalej zimną wodą w ilości dwukrotnie większą niż ilość nasion / ziaren. Mocz przez kilkanaście godzin. Dobrym rozwiązaniem jest zalać je wodą na noc. W tym czasie ziarno napęcznieje i wchłonie wodę. Nad ranem wylewasz wodę i płuczesz świeżą, chłodną wodą. Pozostawiasz je bez wody.

Wierzch słoika przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczka. Załóż gumkę. Odstaw je w widoczne miejsce, układając słoik po skosie, by docierało do nasion powietrze i by spłynął nadmiar wody. Zapobiegniesz w ten sposób gniciu nasion. Płucz nasiona dwa razy dziennie świeżą wodą.

Kiełki pojawią się w zależności od pory roku i rodzaju użytego materiału w ciągu 2-5 dni. Pojawiający się delikatny puszek na korzeniach, to nie pleśń ale rozwijające się włośniki rośliny.

Skiełkowane ziarna przechowuj w lodówce, maksymalnie przez 4 dni. Pamiętaj aby codziennie przepłukiwać je zimną wodą. Spożywanie surowych kiełków ogranicz zimną porą roku. Mocno wychładzają.

Kiełki są brakującym element układanki.

Dodaj komentarz

Close Menu