FLORA BAKTERYJNA – BRAKUJĄCE OGNIWO DO DOSKONAŁOŚCI

FLORA BAKTERYJNA – BRAKUJĄCE OGNIWO DO DOSKONAŁOŚCI

To, że flora bakteryjna jest istotna dla organizmu słyszałaś już nie raz, ale czy wiesz jak bardzo? Od flory zależy twój wygląd, samopoczucie, waga i zdrowie! Przywrócenie prawidłowej flory bakteryjnej jelit może być brakującym ogniwem w drodze. Przeczytaj i dowiedz się dlaczego.

Przywrócenie prawidłowej flory bakteryjnej jelit może być brakującym
ogniwem dobrego zdrowia, wyglądu, samopoczucie,  wagi ciała, pamięci itp.

Mikroflora jelitowa pełni ważną rolę m.in. w kwestii odporności. 

80% mechanizmów odpornościowych podtrzymywanych jest właśnie przez florę bakteryjną jelit.
Obsługując swoje ciało zgodnie z fizjologią, naturą, zasilając je wartościowymi
składnikami odżywczymi, kwaszonkami możesz utrzymać lub przywrócić prawidłową florę bakteryjną

W przeciwnym razie mikroflora jelitowa stanie się siedliskiem szkodliwych dla zdrowia bakterii, które doprowadzą do utraty sprawności przerabiania i przyswajania pokarmu. Nastąpią braki energetyczne i podatność gromadzenia coraz to większej ilości toksyn.

Powstaje dysbakterioza, schorzenie, w którym zmienia się proporcja
pożytecznej mikroflory jelita (bifidobakterii, bakterii kwasu mlekowego,
pożytecznej postaci pałeczki jelitowej) do flory patogennej. 

Bifidobakterie tworzą “obronną” biobłonkę na ściankach jelita, która nie dopuszcza do przyklejania się do nich patogennych bakterii i pierwotniaków
pasożytniczych, toksyn. Mikroflora jelitowa uczestniczy w przewodzie
pokarmowym w procesach biochemicznych i przy wchłanianiu
niezbędnych dla organizmu substancji.

FLORA BAKTERYJNA – BRAKUJĄCE OGNIWO DO DOSKONAŁOŚCI

Od stanu prawidłowej mikroflory zależy bezpośrednio:

 regulacja motoryczna funkcji jelit
 wytwarzanie witamin, hormonów, enzymów i innych biologicznie
aktywnych substancji
 proces rozszczepienia białek, węglowodanów, tłuszczów
 unieszkodliwienie toksyn, soli metali ciężkich.

W układzie trawiennym powinno zamieszkiwać ponad 500 rodzajów
mikroorganizmów o wadze ok. 1,5 kg . Flora jelitowa stanowi
najważniejszą cześć przewodu pokarmowego. Z zasady powinno jej być
dziesięciokrotnie więcej niż komórek ciała, których liczba wynosi ok 100
trylionów. Szacuje się, że mikroflora jelitowa powinna składać się w 85% z
pożytecznych bakterii i w 15% ze patogennych. Jak to wygląda w
rzeczywistości. Pozostawia wiele do życzenia. Najczęstszym powodem
dysbakteriozy jest zażywanie antybiotyków, jedzenie produktów
rafinowanych, nie wystarczająca ilość błonnika w pożywieniu, zbyt duża
ilość sztucznej chemii, chroniczny stres, błędy w trakcie spożywania pokarmu.

Prawidłowa flora jelitowa jest gwarantem:

 dobrego trawienia i przyswajania składników odżywczych;
 sprawnego metabolizmu i zgrabnego ciała;
 odporności organizmu;
 sprawnych jelit i sprawnego układu wydalniczego;
 równowagi pomiędzy pożytecznymi a patogennymi bakteriami i
grzybami;
 ochrony organizmu przed atakami wirusów i bakterii;

 

 

Dysbakteriozę zwalcz czosnkiem. Te warzywo jedyne w swoim rodzaju
zawiera german, który wzmacnia przewód pokarmowy. Jedzenie tego
warzywa jest warte poświęcenia. Jego wszechstronne działanie z
pewnością pomoże. Jednak zastosuj umiar. Nadmierne spożywanie
czosnku może wywołać ból głowy, pogorszyć stan układu sercowo –
naczyniowego, zagęścić krew.

  • Życie nie lubi pustki. Zwalczając jedne, buduj w siłę drugie. 

Dodaj komentarz

Close Menu