JAK WZMOCNIĆ WĄTROBĘ?

JAK WZMOCNIĆ WĄTROBĘ?

Wątroba:
 odgrywa kluczową rolę w wykorzystaniu wszystkich składników
odżywczych, które są pozyskiwane w ciągu trawienia pokarmów i
wchłanianych z jelit do krwi.
 unieszkodliwia i eliminuje większość toksyn. Toksyn, które trafiają za
twoją pomocą z zewnątrz, ale również tych które produkowane są
przez sam twój organizm w wyniku procesu przemiany materii
 bierze udział w trawieniu. Produkuje i wydziela żółć potrzebną do
przetwarzania tłuszczów pokarmowych
 odpowiada za układ odpornościowy
 magazynuje wiele związków, wypuszcza je do krwiobiegu wtedy
gdy jest na nie zapotrzebowanie
 czuwa nad równowagą organizmu , nad równowagą środowiska
wewnętrznego


Zaburzenie funkcjonowania wątroby ma poważne konsekwencje na cały
organizm. Jeśli więc masz problemy ze strony przewodu pokarmowego i
cierpisz na niestrawność, ból brzucha, masz zaparcia, wzdęcia,
nietolerancję pokarmową, a może problemy skórne typu trądzik, plamy na
dłoniach, tułowiu, które potocznie nazwane są “plamami wątrobowymi lub
starczymi”, łuszczycę, świąd w okolicach odbytu, częste bóle głowy,
przewlekłe zmęczenie, osłabienie wzroku, zespól napięcia
przedmiesiączkowego, problemy ze stawami to znak dla ciebie o
pierwszych niedomaganiach twojej wątroby.


Wątroba ma zdolność odbudowy. Wystarczy, że masz 20 % zdrowej
wątroby, by komórki wątroby mogły się odbudować i zachować proces
życiowy. Jednak, by tak się stało konieczne jest twoje wsparcie, zmiana
stylu życia i dostarczenie wartościowego pożywienia. Oznaką wytężonej
pracy wątroby po posiłku jest ociężałość, senność, uderzenia gorąca.
Sprawdź jak się czujesz po posiłki. Jaki posiłek ci służy a jaki nie? Po jakim
masz przypływ energii a po jakim odpływ?
Szczególnie korzystne dla wątroby są produkty bez dodatków sztucznej
chemii. Jeśli do takiej żywności nie masz dostępu z pomocą przychodzi
woda (sama, z dodatkiem soli lub sody, witamina C). Woda jest tanim i
najlepszym rozpuszczalnikiem szkodliwych substancji. Zatem przed
obróbka zamocz warzywa w wodzie z dodatkiem w/w produktów lub bez.

WSPOMÓC WĄTROBĘ - naturalne medykamenty

Wśród warzyw, owoców i przypraw na szczególną uwagę zasługuje kilka z
nich. Są to rośliny, które zawierają związkach fitochemiczne
wspomagające, wzmacniają i regenerują pracę wątroby. Można posunąć
się dalej w stwierdzeniu i z czystym sumieniem nazwać je naturalnymi
medykamentami dla wątroby. Wśród nich wyróżnić należy: karczochy,
marchew, buraki i warzywa krzyżowe (kapusta, brukselka, brokuł, kalafior,
rzodkiewka, rzepak, jarmuż, gorczyca, rukiew wodna, rukola i chrzan),
cykoria, ostropest plamisty, kurkuma, pieprz kajeński, orzeszki brazylijskie,
migdały.

Na wątrobę zbawiennie działa smak gorzki tzw. królewski (karczoch,
cykoria, ostropest plamisty, kurkuma, mniszek lekarski, piołun). Smak ten
wspomaga trawienie, przemianę materii, wątrobę, dodaje energii.

 Na szczególną uwagę zasługuje ostropest plamisty. To numer jeden.
Jest to roślina o dużej ilości sylimaryny. Związku, który działa
ochronnie na wątrobę, tym samym usprawniając jej funkcje
odtruwające i antyoksydacyjne. Roślinę tą stosowano już w
starożytnym Rzymie. A obecnie skuteczność jej jest potwierdzona
wieloma badaniami naukowymi przede wszystkim w Niemczech. Jej
terapeutyczne działanie zostało potwierdzone wynikami
klinicznymi, histopatologicznymi (biopsją), eksperymentalnymi. Jak
pokazują niemieckie badania opublikowane w 1989 roku w
miesięczniku “Journal of Hepatology” sylimaryna przedłuża życie. W
badaniu wzięło udział 170 uczestników z marskością wątroby.
Podzielono ich na dwie grupy. Jedna otrzymywała sylimarynę, druga
lek placebo. Dwa lata trwały obserwacje. Okazało się, że w grupie
placebo zmarło w tym czasie o 60% chorych więcej niż w grupie
leczonej sylimaryną. Jak pokazują badania sylimaryna spowalnia
proces choroby, a wręcz leczy.

 Karczoch to warzywo nr 2. Doskonale sprawdza się przy
zaburzeniach trawiennych. Działają żółciopędnie. Pod względem
dobroczynnych właściwości na wątrobę karczochy są drugi po
ostropeście plamistym. Przeprowadzone badania w latach 1978-
1994 przez niemiecką komisję E złożoną z samych specjalistów
takich jak lekarze, farmaceuci, toksykolodzy, farmakolodzy
potwierdziły skuteczność karczochów w problemach związanych z
niestrawnością.

Marchew. Alfred Vogla zaleca spożywanie surowej marchwi w
profilaktyce jak i przy problemach z wątrobą. Jak twierdzi, marchew
reguluje zaburzenia czynnościowe wątroby. Z kolei James A.Duke
etno-botanik oświadczył że: ” Zespół indyjskich uczonych wykazał,
że marchew ma znaczące działanie ochronne wobec wątroby. Tak
wynika z ich badań na zwierzętach z doświadczalnie wywołanymi
chemicznymi uszkodzeniami wątroby. Następnie, po podaniu części
zwierząt wyciągów z marchewki zaobserwowano różnice w
regeneracji wątroby i powrotu jej do zdrowia w porównaniu z
pozostałymi. Substancje zawarte w marchwi pobudzają aktywność
enzymów przyspieszających detoksykacje samej wątroby i innych
narządów”. Marchew surowa jest jednym z czołowych dostawców
witamin. Jest w niej prowitamina A, witaminy z grupy B, E, C, K, kwas
foliowy. Ze składników mineralnych: wapń, żelazo, miedź i fosfor. Po
ugotowaniu niewiele z nich pozostaje. Ważną informacją jest fakt, że
kilogram marchwi zawiera tylko 289 kalorii. Z tego wynika, że trudno
jest się nią najeść, ale również i to że możesz ją jeść bez ograniczeń,
bo nie tylko nie przytyjesz, ale przyczyni się do spadku wagi ciała. To
nie jedyne korzyści marchwi. Marchew surowa poprawia również
przemianę materii, pomaga usunąć robaki i poprawić trawienie. Jest
doskonała jako przekąska. Dobrą praktyką byłoby spożycie jej w
towarzystwie odrobiny tłuszczu – masła, oleju nie rafinowanego,
tłoczonego na zimno.

Buraki w znaczący sposób usprawniają pracę wątroby. Są doskonałe
przy spowolnionym tempie przemiany materii, jak twierdzą Eleonore
Blaurock – Busch i Bernd Busch. Autorzy piszą o burakach, że
“pobudzaj trawienie, wzmacniają krew, regenerują komórki
wątroby”.

 Warzywa krzyżowe (kapusta, brukselka, brokuł, kalafior,
rzodkiewka, rzepa, jarmuż, gorczyca, brukiew, rukola i chrzan)
towarzyszą człowiekowi od niepamiętnych czasów. Cechują sie
niezwykłymi właściwościami leczniczymi. Działają
antynowotworowo. Stosuje sie je wewnętrznie i zewnętrznie w
postaci okładów. Warzywa krzyżowe sprzyjają neutralizacji toksyn.
Np. brukselka unieszkodliwia aflatoksyny (najgroźniejszą z toksyn),
która wytwarzana jest przez pleśnie. Często spotykana jest w
orzeszkach ziemnych. I wreszcie warzywa krzyżowe pobudzają
aktywność enzymatyczną w procesie detoksykacji wspomagając tym
samym pracę wątroby.

 Kurkuma. To o żółtym kolorze przyprawa. Współczesne badania
naukowe potwierdzają skuteczność kurkumy na wątrobę. W
składzie kurkumy znajduje się kurkumina, która nadaje tą żółtą
barwę, to ona wspomaga procesy detoksykacji wątroby. Działa
przeciwzapalnie.

 Na uwagę zasługuje również pieprz kajeński, który działa
przeciwzapalnie i ochronnie na wątrobę.

 Orzechy brazylijskie ze względu na dużą zawartość selenu. Tylko
jeden orzech dziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten
mikroelement. Dr Berkson stosuje ten mikroelement w kuracji
uszkodzeń wątroby. Jak pokazuje przeprowadzone badanie w
Chinach podanie selenu pacjentom z przewlekłym zapaleniem
wątroby poprawia jej funkcjonowanie. Poprawia również
funkcjonowanie całego układu immunologicznego.

 Migdały, które także wspomagają pracę wątroby. Możesz je jeść pod
każdą postacią (surowe, gotowane, w postaci mleczka) bez
ograniczeń.

 Cykoria, cóż za gorzkie warzywo. Jednak dzięki tej goryczy posiada
wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Bo, jak wiadomo
wątroba lubi gorzki smak. A, więc cykoria poprawia trawienie,
likwiduje i zmniejsza uczucie wzdęcia, oczyszcza organizm z toksyn,
stymuluje spalanie tłuszczów, korzystnie wpływa na odbudowę błon
komórkowych skóry, zapobiega zmarszczkom. Cykoria jest
świetnym naturalnym preparatem na odchudzanie. Przyśpiesza
przemianę materii i stymuluje spalanie tłuszczów.

 Czarna rzodkiew. Warto przeprowadzić kurację czarną rzodkwią
pod koniec zimy. Warzywo to wspomaga przeprowadzenie
wiosennych wewnętrznych porządków. Sok działa korzystnie
zarówno na wątrobę jak i na drogi żółciowe. Pomaga w
niestrawności i w regulacji trawienia. Jak twierdzi dr Rudolf Fritz
Weiss, autorytet medycyny naturalnej kurację rzodkwią warto
przeprowadzić przez kilka tygodni z 2 dniowymi przerwami
powtarzanymi co 5 dni. Stosuj to warzywo z umiarem.
Przedawkowanie szkodzi. Stosuj w zależności od potrzeby od 1
małej łyżeczki do 100 ml na dobę świeżego soku lub czarną rzodkiew
w kapsułkach lub tabletkach. Obserwuj swój organizm. W razie
potrzeby kurację przerwij.

 Dziurawiec. Profesor Muszyński podkreślał, że dziurawiec to zioło
królewskie, które leczy wiele chorób a szczególnie przydatne na
wątrobę. Przy wyzwaniach wątrobowych warto skorzystać z soku z
dziurawca, jest silniejszy niż napar. Możesz również połączyć go z
innymi sokami ziół: mniszka, łopianu, krople miętowe.

JAK WZMOCNIĆ WĄTROBĘ KROPLAMI?

Krople wątrobowe
Składniki

 sok z dziurawca
 sok z łopianu
 sok z mniszka
 krople miętowe

Wykonanie
 wszystkie składniki wlej do jednej ciemnej szklanej butelki
 wymieszaj
 odstaw w ciemne miejsce


Stosuj wg potrzeby. Najczęściej 3 razy dziennie 1 łyżeczkę po posiłku.
Możesz podawać na kieliszku gorącej wody. Mikstura ta przydatna jest też
przy wyzwaniach z trądzikiem i innymi zmianami skórnymi.

 

JAK WZMOCNIĆ WĄTROBĘ HERBATĄ?

Herbata wzmacniająca wątrobę

Składniki
 1 łyżka dziurawca
 1 łyżeczka mięty
Wykonanie
 zioła wsyp do szklanki
 zalej wrzącą wodą
 parz pod przykryciem przez 15 minut
 przecedź
 pij łykami w ciągu dnia

Dodaj komentarz

Close Menu