POKRZYWA -DARMOWE WZMOCNIENIE ORGANIZMU!

POKRZYWA -DARMOWE WZMOCNIENIE ORGANIZMU!

Pokrzywa pospolita roślina często nazywana chwastem, której liście parzą i wywołują pieczenie skóry gdy dojdzie do kontaktu z nią. Pokrzywa ze względu na swoje parzydełka niechętnie jest zbierana przez ludzi. A szkoda! Właściwości pokrzywy są ogromne. Szczególnie z pierwszej pokrzywy zbieranej na przełomie kwietnia i maja. Z pokrzywy można sporządzać niezwykle wartościowy świeży sok, można też sporządzać herbatki i napary do celów leczniczych i kosmetycznych. Znana jest w medycynie ludowej z właściwości antybakteryjnych. Pokrzywa nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Herbata z pokrzywy śmiało może zastępować czarną herbatę, kawę. Pokrzywa nie ma właściwości pobudzających i może być pita przed snem, ale należy pamiętać że ma właściwości moczopędne. Pokrzywa jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych.

Pokrzywa właściwości

Pokrzywa jest niezwykle wartościowym ziołem. Kiedyś była składnikiem zupy, teraz najczęściej pije się ją w formie herbatek. Pokrzywa jest częstym składnikiem naturalnych kosmetyków. Pokrzywa wzmacnia organizm i dlatego zalecane jest w sytuacjach osłabienia organizmu, w sytuacjach wzmożonej aktywności wirusów i bakterii.

Pokrzywa działa moczopędnie, zwiększa ilość wydalanego mocznika z organizmu i dlatego polecana jest osobom cierpiącym na kamienicę nerkową i zmagającym się z zatrzymaniem wody w organizmie. Zatem może okazać się znakomitym specyfikiem, gdy czujesz się ociężale, gdy ciało jest opuchnięte. Z piciem pokrzywy należy zachować zdrowy rozsądek jak ze wszystkim ze względu na właściwości moczopędne. Zatem dobrze jest pijąc pokrzywę uzupełniać organizm w płyny nawadniające.

Pokrzywa wzmacnia włosy i paznokcie, wspomaga pracę całego organizmu dzięki wysokiej zawartości witamin B1, E, C, K, krzemu, fosforu, manganu, wapnia. Pokrzywa zalecana jest przy problemach skórnych, trądziku, którego podłożem są bakterie. Pokrzywa doskonale oczyszcza organizmu ze złogów, toksyn. Pokrzywa wspomaga funkcjonowanie wątroby, żołądka, trzustki, których zaburzona praca może źle wpływać na ogólny stan skóry. Pokrzywę dobroczynnie działa też przy problemach trawiennych, przy biegunce i nieżycie jelit i żołądka.

Majowa pokrzywa znakomicie może zregenerować organizm. Jest wyjątkowym środkiem odżywczym. Poprawia przemianę materii, czyści krew, reguluje wysokie i niskie ciśnienie. Jest źródłem wielu witamin i minerałów. Rozgrzewa zimne nogi i ręce. Pokrzywa jest bardzo wszechstronnym środkiem odżywczym i nic nie kosztuje. Wystarczy, że pójdziesz na spacer.

  • Jak możesz ją spożywać ?

W postaci świeżo wyciśniętego soku, w formie ciepłej herbaty, pod postacią nalewki i maceratów. Jako dodatek sałatek (młode listki), zup, wywarów, ciepłych dań. Możesz również zmielić pokrzywę, skropić sokiem z cytryny i zmieszać z miodem. Dobrze jest spożywać ją w takiej postaci przed posiłkiem.

  • Jak możesz przechować majową pokrzywę?

Świeżo wyciśnięty sok z pokrzywy zmieszaj w proporcji 1/10 soku z 9/10 naturalnego miodu. Przechowuj w szklanym słoiku w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Słoik zawiń w ciemny papier by nie dostawało się światło.
Inny sposób przechowywania to nalewka. Do słoika włóż 3-4 części świeżo zmielonej pokrzywy, zalej spirytusem w ilości trzykrotnie większej. Odstaw na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Owiń ciemnym papierem.

Świeżo wyciśnięty sok z pokrzywy możesz też zamrozić. Możesz wypełnić sokiem z pokrzywy pojemniki na kostki do lodów. 

 

 

Dodaj komentarz

Close Menu