SOK Z MARCHWI – POZNAJ 5 POWODÓW DLA, KTÓRYCH WARTO GO PIĆ!

SOK Z MARCHWI – POZNAJ 5 POWODÓW DLA, KTÓRYCH WARTO GO PIĆ!

Wyciskane soki z warzyw to dobra i skuteczna metoda na życie w zdrowiu. Pijąc świeżo wyciskany sok warzywny dostarczasz organizmowi skondensowaną dawkę składników odżywczych (witamin, minerałów, enzymów).

Sok z marchwi – Poznaj 5 powodów dla, których warto go pić!

Cudowne właściwości soków pozwalają przyswoić jednorazowo mega dawki składników odżywczych. Jedząc surowe lub gotowane warzywa nie jesteś w stanie ich spożyć w ciągu dnia  2- 3 kilogramów.  Szczególnie, że warzywa spożyte w formie soku są dużo łatwiej przyswajalne, nie obciąża układu trawiennego tak jak surowe warzywa a ich woda wnika prosto do jądra komórki, gdzie w łatwy sposób odbywa się wymiana starej wody na nową i w łatwy sposób dochodzi do regeneracji organizmu. 

Sok z marchwi jest jednym z najbardziej powszechnych i lubianych soków warzywnych. Przemawia za nią jego słodki smak. Poza tym, że jest smaczny zawiera zdumiewające właściwości zdrowotne. Swoją strukturą jest  prawie identyczny do człowieczej krwi. Jest bazą wielu soków warzywnych i warzywno- owocowych.

Jej dodatkowymi atutami są:

  • dostępność przez cały rok,
  • łatwość przechowywania,
  • cena – jest tania. 

POZNAJ WŁAŚCIWOŚCI SOKU Z MARCHWI

POPRAWIA WYGLĄD SKÓRY

Pijąc regularnie sok z marchwi mocno działasz na na wygląd i jej kondycję. Zmienia się również koloryt skóry, który swoim wyglądem przypomina lekką opaleniznę.  Skóra staje się bardziej napięta, promienna i gładka. To prawda, że pijąc dużą ilość soku z marchwi codziennie, mimo jasnej karnacji na skórze jest  efekt opalenizny. Jestem tego przykładem. A dodatkową korzyścią jest ładna opalenizna na słońcu. 

ZMNIEJSZA RYZYKO CHORÓB SERCA I ZAWAŁÓW

Przeprowadzone badania naukowe pokazują, że osoby pijące codziennie pół litra soku z marchwi przez okres 3 miesięcy skutecznie chroniły swoje serca poprzez obniżanie stresu oksydacyjnego, na który narażone są w szczególności osoby żyjące w chronicznym stresie i osoby niewłaściwie odżywiające się. Sok z marchwi obniża poziom cholesterolu.

Jest to efekt dużej dawki antyoksydantów, które zawarte są w marchwi.

WZMACNIA WZROK

Marchew zawiera beta-karoten (prowitamina A), luteina i zeaksantyny. Wartości te korzystnie działają na wzrok. Na szczególną uwagę w kwestii dobrego wzroku zasługuje witamina A, która to jest wytwarzana z połączenia beta karotenu z tłuszczem.   

POSIADA WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWRAKOWE

Sok z marchwi w połączeniu z jabłkiem jest podstawowym sokiem w diecie antyrakowej dr.Gersona. 

Jak pokazują przykłady tysięcy ludzi, którzy pijąc codziennie sok z marchwi w dużych ilościach (z 2-3 kg marchwi) wychodzili na prostą, unikali chemioterapii. Czasem wystarczy jedynie 8 tygodni, by zyskać zdrowie i żyć. 

 

WZMOCNIENIE WĄTROBY

Sok z marchwi oczyszcza organizm, rozkłada toksyny nagromadzone w wątrobie. Z tego tez powodu uważany jest za idealny tonik, który oczyszcza i rewitalizuje wątrobę.

Świeży sok pomaga w odchudzaniu, oczyszcza układ trawienny, dzięki czemu pokarmy trawione są dokładniej i szybciej.

CZY SKÓRA OD SOKU Z MARCHWI MOŻE STAĆ SIĘ ŻÓŁTA?

Dr Norman Walker, pionier wyciskania soków, który to wyleczył się z raka pijąc potężne dawki soku z marchwi i jabłka powiedział “zabarwienie skóry na kolor żółty czy pomarańczowy jest naturalnym efektem oczyszczania się organizmu i może wystąpić w przypadku dużego zanieczyszczenia organizmu”.

W wyniku dostarczenia do organizmu dużych dawek soku, wątroba uwalnia do obiegu krwi toksyny. Gdy jest ich duża ilość, nerki nie są w stanie poradzić sobie z nimi w krótkim czasie. Wtedy organizm szuka sposobu, by je wydalić w inny sposób. Z pomocą przychodzi układ limfatyczny. Nagromadzone toksyny wydalane są poprzez skórę co powoduje zmianę koloru skóry.
Nie jest to nic niepokojącego, a jedynie znak, że organizm się oczyszcza. W swoim czasie koloryt skóry normalizuje się i ostatecznie pozostaje w odcieniu lekkiej opalenizny. 

Świeżo wyciskany sok z marchwi niweluje stany zapalne i zaczerwienienia skóry. Osoby podatne na zmiany skórne śmiało mogą wypróbować jego zalety. 

KILKA WAŻNYCH WSKAZÓWEK

  • Pij sok zaraz po wyciśnięciu. Składniki odżywcze w miarę czasu ulatniają się.
  • Do wyciskania używaj najlepiej wolnoobrotowej wyciskarki zamiast szybkoobrotowych, ścierających i niszczących enzymy sokowirówek.
  • Sprawdź czy wyciskarka pozostawia w soku enzymy. 
  • Zamiast obierania, mycie, szczotkowanie marchwi. Skórka zawiera mnóstwo ważnych składników odżywczych.
  • Pijąc sok uniksz pokusy podjadania słodyczy, a twoja skóra lśni.

Dodaj komentarz

Close Menu